WARZYWA NA STÓŁ!

1

Lipcowe kulinaria mieszkańców pawilonu B przebiegły pod hasłem „Klub świeżaków – warzywa na stół”. Pensjonariusze naszego Domu tym razem przygotowali młode ziemniaki ze skwarkami, koperkiem i zsiadłym mlekiem.

Wśród wielu form terapii zajęciowej warsztaty kulinarne należą do tych szczególnie lubianych przez seniorów. Mieszkańcy uwielbiają czas spędzony w kuchni. Jest to dla nich świetna okazja do integracji. Satysfakcja z wspólnie przygotowanego dania jest zawsze ogromna. No a smak… Tak dobrze nie gotują nawet nasi wspaniali kucharze 😉

Głównym celem warsztatów było rozwijanie zainteresowania sztuką kulinarną. Mieszkańcy uczyli się współpracy i doskonalili swoje praktyczne umiejętności. Nie zapomnieli też o przysłowiowej „strawie dla ducha”. Mottem zajęć uczynili ten wesoły wierszyk:

Lubimy nasze ziemniaki na polu rosnące

I kochamy je jeść, gdy są gorące.

My je chętnie wykopiemy i obierzemy

I na obiad ze smakiem zjemy.

Gdy ziemniaki ugotujemy i koperkiem posypiemy,

To ze smakiem przez miesiąc się oblizujemy.

Nasz przyjaciel ziemniaczany bardzo dobrze doprawiony

Był na obiad przyniesiony.

 

Warsztaty kulinarne odbyły się 14.07. pod kierunkiem I. Zdanowicz i J. Szybisty.